Gingivitis

Een goede verzorging van tand en tandvlees is erg belangrijk. Zo kunt u zelf gingivitis voorkomen. In een beginnend stadium noemen we ontstoken tandvlees “gingivitis” (link), in een meer gevorderd stadium “parodontitis” (link). Gezond tandvlees is roze van kleur. Gingivitis kenmerkt zich door roodheid en zwelling van het tandvlees. Tevens gaat het tandvlees bij aanraking vaak gemakkelijk bloeden. Wanneer gingivitis onbehandeld blijft kan de ontsteking zich steeds verder uitbreiden en blijft niet meer beperkt tot de rand van uw tandvlees. Wacht daarom niet te lang en maak een afspraak bij de IQlean mondhygiënist.

Wat is de oorzaak van gingivitis?

De meest voorkomende oorzaak van gingivitis is een slechte of onvoldoende mondhygiëne. Als de tanden niet goed worden gepoetst en de ruimten tussen tanden en kiezen niet goed worden gereinigd, blijft er aan de rand van het tandvlees tandplak achter. Wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd wordt het harder en verandert het in tandsteen, dat door poetsen en tussen de tanden reinigen niet kan worden verwijderd. Het aangroeiende tandsteen en de bacteriën die zich daarop vasthechten irriteren het tandvlees, waardoor het tandvlees ontstoken raakt. Dat noemen we gingivitis.

iQlean tips:

  1. Poets 2x per dag uw tanden met een elektrische tandenborstel. Poets goed langs de overgang van de tanden naar het tandvlees. En borstel ook het tandvlees zelf. De elektrische tandenborstel is gemakkelijker en effectiever in het gebruik dan een gewone tandenborstel.
  2. Reinig minimaal 1 x per dag tussen uw tanden en kiezen met een tandenstoker of een ragertje. Hiermee kunt u goed tussen de tanden reinigen, waardoor er geen tandplak achterblijft op plaatsen waar de tandenborstel niet bij kan.
  3. Gebruik regelmatig ( 1 x in de week ) een plakverklikker. Dit is een tabletje wat plak “zichtbaar” maakt en zo de plaatsen laat zien waar niet goed gepoetst is.
  4. Probeer te stoppen met roken. Bij rokers ontstaat veel makkelijker gingivitis dan bij niet-rokers. Bovendien vermindert roken de doorbloeding van het tandvlees waardoor de ontsteking vaak ongemerkt verloopt.
  5. Door een regelmatige uitgebreide gebitsreiniging voorkomt u gingivitis en houdt u een mooi schoon en gezond gebit.

iQlean verhelpt en voorkomt gingivitis

Onze IQlean mondhygiënist zal eerst uw mondsituatie in kaart brengen om zo de oorzaak van gingivitis te achterhalen. U krijgt een persoonlijk mondhygiëne advies om de klacht te verhelpen en in de toekomst te voorkomen. Wanneer gingivitis onbehandeld blijft kan de ontsteking zich steeds verder uitbreiden en blijft niet meer beperkt tot de rand van uw tandvlees, met als gevolg dat tanden en kiezen kunnen uitvallen.
Om dit te voorkomen zal de IQlean mondhygiënist een persoonlijk behandelplan opstellen.
Hierna volgt een uitgebreide gebitsreiniging waarbij tandsteen, tandplak en aanslag wordt verwijderd. Afsluitend worden uw tanden schoon gepolijst voor een extra frisse smaak.

Share This: