ONTSTOKEN TANDVLEES

 • Is uw tandvlees rood en gezwollen en bloedt het bij het poetsen? Dan heeft u waarschijnlijk last van ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat vaak door slechte of onvoldoende mondhygiëne. Het is erg belangrijk dat u uw ontstoken tandvlees snel laat behandelen bij de mondhygiënist. Ontstoken tandvlees kan namelijk snel verergeren en zelfs leiden tot het uitvallen van tanden en kiezen. Wacht daarom niet te lang en maak een afspraak bij IQlean.

  Ontstoken tandvlees door een slechte mondhygiëne

  Ontstoken tandvlees ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne. Gedurende de dag zet zich GINGIVITIS tandplak af op het gebit. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer tandplak niet elke dag wordt verwijderd door goed te poetsen en door de ruimte tussen de tanden goed te reinigen, verkalkt de tandplak en verandert het in tandsteen. De tandsteen en de bacteriën die zich daarop vasthechten irriteren het tandvlees, waardoor het ontsteekt.

  Gingivitis

  De milde vorm van ontstoken tandvlees, waarbij alleen de rand van het tandvlees ontstoken is, wordt ook wel gingivitis genoemd. Gingivitis is vrij gemakkelijk te behandelen door het tandsteen te verwijderen en het gebit thuis goed te reinigen. Wanneer er echter niet op tijd wordt ingegrepen, breidt de ontsteking zich uit en kan er parodontitis ontstaan.

  Parodontitis

  Bij parodontitis worden de smalle ruimtes tussen het tandvlees en de tanden en kiezen steeds dieper. Op den duur ontstaat er zoveel ruimte dat deze pockets zich vullen  met tandplak en tandsteen. Hierdoor trekt de ontsteking steeds dieper, totdat het uiteindelijk het kaakbot bereikt. Het kaakbot kan uiteindelijk zelfs afbreken, met het uitvallen van tanden en kiezen als gevolg.

  Hoe herken ik ontstoken tandvlees?

  Ontstoken tandvlees gaat meestal gepaard met een aantal symptomen. In sommige gevallen zult u echter niks merken wanneer uw tandvlees ontstoken is. Laat daarom regelmatig uw gebit controleren bij de tandarts en mondhygiënist. Wanneer u last heeft van onderstaande symptomen, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van gingivitis:

  • De kleur van het tandvlees is rood in plaats van roze
  • Het tandvlees is pijnlijk en geïrriteerd
  • Het tandvlees is teruggetrokken en bloedt snel bij het poetsen
  • Het tandvlees is opgezwollen
  • U heeft last van een vieze smaak en een slechte adem

  Vermoedt u dat u last heeft van ontstoken tandvlees? Maak dan snel een afspraak bij de mondhygiënist.

  Hoe voorkom ik ontstoken tandvlees?

  Ontstoken tandvlees kunt u voorkomen door tandsteen en tandplak terug te dringen en bacteriën geen kans te geven. Met de volgende tips verkleint u de kans op ontstoken tandvlees aanzienlijk.

  1. Poets twee keer per dag uw tanden met een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel reinigt uw gebit beter dan een handtandenborstel.
  2. Poets goed langs de overgang van de tanden naar het tandvlees en borstel ook het tandvlees zelf. Poets echter niet te hard; hierdoor kan uw tandvlees en gebit beschadigen.
  3. Reinig minimaal één keer per dag tussen uw tanden en kiezen met een tandenstoker of een ragertje. Op deze manier blijft er geen tandplak achter op plaatsen waar de tandenborstel niet bij kan.
  4. Gebruik regelmatig een plakverklikker. Dit is een tabletje dat tandplak zichtbaar maakt en op die manier de aandachtspunten aan het licht brengt. Deze kunt u kopen bij de drogist.

  Uw mondsituatie in kaart gebracht

  Uw IQlean mondhygiënist zal uw mondsituatie in kaart brengen om de oorzaak van het ontstoken tandvlees te achterhalen. U krijgt op basis daarvan een persoonlijk advies en behandelplan om de problemen te verhelpen en in de toekomst te voorkomen. Hierna volgt een uitgebreide gebitsreiniging waarbij tandsteen, tandplak en aanslag worden verwijderd. Tot slot worden uw tanden gepolijst, zodat uw met een mooi, schoon en gezond gebit weer naar huis kunt.

  Wilt u meer informatie over ontstoken tandvlees en wat u daaraan kunt doen? Neem dan contact met ons op door te bellen met 071 576 70 60 of door te mailen naar info@iqlean.nl.

 • iqlean
  071 576 70 60
  Gerard Brandtstraat 29A
  2332 AK Leiden
  info@IQlean.nl
  www.IQlean.nl
  blokje-site

  IQLEAN ADVIES  Share This:Bewaren